Igennem dit liv har du måske erfaret, at du ikke er god nok, stærk nok, køn nok, flittig nok, disciplineret nok, rig nok, høj nok eller måske hurtig nok. Men bare rolig. Du behøver ikke at være nogle af delene. Du er dig, og du er præcis sådan, som du skal være, når du stopper med at sammenligne dig med andre.

Ja. jeg ved det godt. Det er altid meget nemmere at sige det, end det er at gøre det. Ligesom med alle andre lektioner her i livet.

De fleste af os har bare lært, at hvis vi skal finde ud af, hvem vi er, hvad vi kan, hvordan vi ser ud, hvor meget vi tjener osv., så skal vi kigge på de mennesker, der er omkring os.

Problemet ved at sammenligne sig med andre mennesker er, at du nemt kan finde nogen, der ikke er, som du er. Som race er vi mangfoldige, og alt efter hvilke øjne du kigger med, kan du altid finde nogen, der er bedre eller dårligere, kønnere eller grimmer, rigere eller fattigere. Ligesom du kan finde mennesker, der har mere succes eller mindre succes, end det du selv føler, du har.

Hvis du er virkelig “dygtig,” har du allerede lært kun at fokusere på dem, der er bedre, stærkere, flittigere, højere, hurtigere osv. Du har med andre ord lært at sortere dem fra, der ikke passer ind i den måde, du ser dig selv på, og når du gør det, snyder du dig selv.

Du ser ikke alt det, der er, du ser kun det, du fokuserer på og for at stoppe det, så får du her fem ting, du kan gøre, så du stopper med at sammenligne dig med andre:

1. Fokuser på dine egne fremskridt
Uanset hvor meget du ønsker dig noget andet, end det du har, så har du det, du har. Det betyder ikke, at du ikke kan få, være eller opnå mere, så flyt dit fokus indad og start med at sammenligne dig med dig selv.

Er du gladere, end du var før? Er du blevet klogere, end du var for 10 år siden? Læser du bedre i dag, end du gjorde som barn? Bor du i en større bolig, et billigere sted eller har du opnået nogle af de ting, du har drømt om tidligere?

Skriv det eventuelt ned og fokuser på det, der var dit udgangspunkt, da du startede, når du skal vurdere dig selv fremover.

2. Anerkend dine fordomme
De fleste mennesker har (desværre) en tendens til at sammenligne deres egne svagheder med andre menneskers styrker. Sørg for at du ikke begår den fejl, for hvis du gør det, kommer du ALDRIG til at være god nok.

Næste gang du gør det, så stop op et øjeblik og mind dig selv om, at du er god nok som du er, og at du er der, hvor du er. Tro mig. Livet et ikke så sort eller hvidt som du måske gør det til. Dem du sammenligner dig med, de ser med garanti nogle ting i dit liv eller i din personlighed, de ville ønske, de havde.

3. Indrøm at du er misundelig
Der er ikke noget galt i at være misundelig. Selv om du måske har lært, at misundelse er en grim ting, så vær ærlig overfor dig selv og indrøm, at du misunder andre , hvis de har, er eller gør noget af det, du gerne vil.

Det kan være helt befriende og hvis du ligefrem fortæller dem, at du synes, der er heldig fordi de_____ (indsæt selv det du er misundelig over), vil du mange gange opleve, at de fortæller dig, hvilke ting, de misunder dig for. Ting som du måske ikke selv har lagt mærke til, fordi dit fokus har været et helt andet sted.

4. Accepter at du er unik
Vil du stoppe med at sammenligne dig med andre, skal du før eller siden acceptere, at der er ingen, der er, som du er. Du er unik. Alle mennesker har forskellige karaktertræk, evner og forudsætninger for at gøre det, de gør og for at være den, de er. Det samme har du. Accepter, at du er der, hvor du er, og at du er den, du er. Det er SÅ befriende, og det gør det lettere at stoppe med at sammenligne sig med andre.

5. Stop med at være hård ved dig selv
Inderst inde ved du det godt: Du er alt for hård ved dig selv, og du burde slippe noget af den perfektionisme, du render rundt med. Problemet er, at det er en skrue uden ende. For de flere mennesker bliver det værre og værre igennem årene så indrøm, at det er sådan det er og stop det. Flyt dit fokus og læg istedet for mærke til det du får gjort, det du er god til, det du kan og der hvor du har dine succeser.

Når du gør det, vender du dit fokus indad med dig selv. Sandheden er den, at vi alle har hver vores byrder at bære rund på, vi har gaver, vi kan dele og lektioner vi skal lære. Så fokuser på at gøre det bedste, du kan med det du har. Så kommer det alt sammen til at gå...

Til toppen